Video

LIANGZHU YU JIA SHAN MUSEUM, HANGZHOU, CHINA

The Liangzhu Archaeological Site is located in the Taihu Lake Basin on the lower reaches of the Yangtze River in China. It is mainly concentrated in Pingyao Town and Liangzhu Street, Yuhang District, Hangzhou City, Zhejiang Province. It was active from 3300 BC to 2300 BC and continued to develop for about 1,000 years, and was a part of cultural sites of the late Neolithic period. 

The Yu Jia Shan Museum is an important part of the Yu Jia Shan Archaeological Site Park. Its construction has positive significance to the connotation of the Liangzhu Ancient City Site, the improvement of the cultural heritage of the Yuhang Economic Development Zone, the protection of newly discovered important cultural heritage, and the social benefits of cultural relics unearthed in the region, as well as the development of surrounding tourism and cultural and creative industries. 

The project is located in the Yu Jia Shan area 20 kilometers away from the Liangzhu Archaeological Site in the east of Yuhang District, with a total area of about 180,000 square meters. Among the “Top Ten New Discoveries of National Archaeology in 2011” announced in Beijing in 2012, the Yuhang Yujiashan prehistoric settlement site was selected with high votes. With the theme of “Yuji Mountain and Liangzhu Culture”, Yuhang District Liangzhu Culture Yujiashan Archaeological Site Park, based in Yuhang, facing the Yangtze River Delta, and going to the whole country, will be built as a first-class domestic park with advanced concepts, rich Liangzhu cultural characteristics thematic museum of archaeological sites.

The design emphasizes the connection between the museum and the ruins on the north side, adding different vertical and horizontal architectural lines. The linear roof and the ever-extending visiting corridor on the north side allow the building to retain the characteristics of the Liangzhu ruins without losing its modernity.

With the value of protecting and displaying cultural relics as the core, incorporating cultural tourism elements, the architectural design is inspired by the form of existing excavated sites. The arrangement of its rectangular straight lines and cut-off edges is continued into the design as a way of paying tribute to the Liangzhu culture. This became the core of the project’s design. From the building’s facade to the plane and the interior, clear and clean lines can be clearly seen.

The internal space focuses on the different experiences of different exhibitions, with the treasure box as the space design element. Walking into the space, visitors enjoy a clean and tidy staircase in the center, which positions the elements of the entire design.

Each space is distinguished by the subtle transformation of the floor material. While moving to the Maoshan exhibition area, the space repeats the beauty of the central staircase. The space is clean and pure, which is the background to highlight the cultural relics of Maoshan.

Walking in the Linping exhibition, visitors will slowly come into contact with the next heart of the museum-the 12-meter-high temporary exhibition. A 10-meter-high Liangzhu sculpture is surrounded by bamboo and stands on the second floor, looking out at the outdoor water element. A Zen and magnificent scene takes visitors to another dimension.

Then, the entire route gradually shifted from daytime to the artificial lighting required for dark multimedia displays. After passing here, visitors can experience the surveying and mapping work done by the Liangzhu people five thousand years ago through multimedia displays on the floor, walls and ceiling. This is an exquisite three-dimensional experience that travels through time and space.